April 2018

demo project

Onze BEN-woning is klaar :

We wilden uiteraard onze eigen woning met moderne energiezuinige technieken voorzien, onze woning dient bijgevolg dan ook als onze "toonzaal" voor potentiële klanten die informatie wensen over hernieuwbare energie.

De opgelegde doelstelling qua e-peil was E60, het werd E-8, we bekwamen dit niet door het toepassen van bijzonder dure technieken of een extravagant bouwconcept, we gidsen je even door de toegepaste stappen waarmee we het label BEN-woning behaalden:


Qua woningconcept bleven we bij traditionele bouw, prima geplaatst door bouwbedrijf Pieter Blomme.
Naar de isolatieschil toe maakten we de keuze om PUR platen te plaatsen van 12cm dik in de muren en 18cm rotswol in het dakvlak, geen bijzonderheden dus.

Voor de ramen opteerden we voor zonwerend glas om de graad van oververhitting te beperken wat ook een aandachtspunt is voor moderne, goed geïsoleerde woningen.

Voor de verwarming kozen we voor een bodem/water warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, in de zomermaanden passen we via de leidingen in de vloer passieve koeling toe, dit terug om oververhitting te helpen voorkomen en een aangenaam binnenklimaat te behouden. Passieve koeling vraagt overigens geen hopen energie zoals een airco.

Met een zonneboiler voorzien we ons van warm water, volledig autonoom van maart tot oktober met behulp van de zon, in de winter warmt de warmtepomp de boiler bij.

Het ventilatiesysteem is het type D+ , dus met warmterecuperatie en toerental geregeld via meting van de CO2 concentraties in de hoofd vertrekken, dus onnodig veel ventileren word hier ook vermeden.

En voor al het bovenstaande hebben we dus wat elektriciteit nodig, deze word voorzien door 21 zonnepanelen met een totaal vermogen van 5,8kwp.

Met alle bovenvermelde ingrepen en de eigen opwekking van alle gebruikte energie, ook het huishoudelijk elektriciteitsverbruik uiteraard, kunnen we deze woning eigenlijk het label PLUS-energiewoning opkleven.

En we zijn er trots op, kom eens kijken!

zie ook het
volledig artikel op de website van VaillantSchermafbeelding 2018-10-31 om 14.33.03
Schermafbeelding 2018-06-03 om 21.32.15